Het laatste nieuws

Af en toe komen we leuke of interessante nieuwsberichten tegen in de media.
Deze plaatsen we dan ook op onze website. Wilt u helemaal up to date blijven
dan verwijzen we u graag naar onze facebook pagina. 

Hieronder een korte documentaire over ons bedrijf.

Heeft u een leuke tip voor een nieuwsbericht?
Mail ons dan gerust de link.


Nederlandse geit schudt Q-koortscrisis van zich af

De vraag naar zuivelproducten en vlees van geiten zit na een jarenlange dip weer in de lift. Kaasproducenten en geitenhouders slagen er steeds vaker in hun producten in binnen- én buitenland te verkopen.

De export van Nederlandse geitenkaas naar Duitsland groeit op het ogenblik met acht procent per jaar. Nederland is na de Franse chèvre en Griekse feta de derde producent van geitenkaas in Europa. Islamitische slagerijen zijn goede afnemers van geitenvlees. Vernieuwende restaurateurs durven gerechten met geitenlammeren op de kaart te zetten.   De geitensector lijkt daarmee de crisis rond de Q-koorts in 2009 en 2010 goeddeels overwonnen te hebben.

Recordprijzen

Geitenhouders ontvangen op het ogenblik recordprijzen voor hun melk van rond de 60 eurocent per kilo. Dat is de helft meer dan de huidige - hoge - prijs van koeienmelk van circa 0,40 euro per kilo. Steeds meer geitenmelk wordt in Nederland tot kaas verwerkt, in plaats dat onverwerkte melk naar Frankrijk wordt geëxporteerd. Dat levert meer werk en toegevoegde waarde op. De veestapel heeft zich na de Q-koorts in 2009 en 2010, toen 50.000 van de 250.000 productiegeiten werden geruimd, grotendeels hersteld tot op het oude niveau.

Aaibaar

De hoge 'aaibaarheidsfactor’ van de geit heeft volgens onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research, het Landbouw Economisch Instituut en deskundigen van de Rabobank bijgedragen aan een snelle opmars. De vraag naar geitenkaas en -melk, onder meer als vervanging voor producten voor koeienmelk, neemt toe. De voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland, Jeanette van de Ven, zegt ''heel blij’’ te zijn dat haar sombere voorspellingen van 2010 niet zijn uitgekomen. Destijds voorspelde zij door de Q-koorts de ondergang van een derde van de 350 geitenfokkers. ''Gelukkig heb ik ongelijk gekregen’’, aldus Van de Ven.

Afgrond

In 2010 balanceerde de sector op de rand van de afgrond. De melkprijs daalde door de Q-koorts naar 0,37 euro per kilo, waarmee de bedrijfslasten in deze ongesubsidieerde sector niet meer konden worden gedekt. Sindsdien is 95 procent van de veestapel tegen Q-koorts gevaccineerd en lonkt een gezonde doorontwikkeling van de sector. De geitenhouderij is tegenstelling tot de pluimvee-, rundvee- en varkenssector een van de weinige agrarische bedrijfstak die kan doorgroeien. Niet zo zeer in aantallen dieren, als wel in doelmatigheid en in verscheidenheid aan producten. Zo kan de melkproductie van geiten worden opgeschroefd.

Bouwstop

Desondanks bespeurt Van de Ven (LTO) tegenwerking van de overheid. ''In Noord-Brabant geldt nog altijd een bouwstop voor geitenhouderijen.’’ Volgens een sectorrapport van de Rabobank zal de geitenmelkproductie tot 2020 verdubbelen. Het aantal geitenbedrijven zal echter tot 200 dalen door verdere schaalvergroting en gebrek aan opvolging. Geiten gaan meer melk geven, is de verwachting van de bank. Dat kan oplopen tot 250 miljoen kilo, oftewel 1,25 kilo per bedrijf. Nu is dat 195 miljoen kilo. De Wageningen Universiteit wil in een rapport over de toekomst van de geitensector, dat op 12 september tijdens een landelijke bijeenkomst wordt geopenbaard, verdere impulsen bekend maken.

Doorzetten

Volgens onderzoekster Jessica Cornelissen van de Wageningen UR Livestock Research heeft de geitenhouderij de crisis rond de Q-koorts goed doorstaan. ''Het is kleine sector met echte ondernemers, veel positiviteit en doorzettingsvermogen’’, zegt zij. Wel moeten volgens haar nieuwe stappen worden gezet. ''Van salades of broodjes geitenkaas alleen kun je het niet hebben’’, aldus Cornelissen. ''Gelukkig ontdekken de new foodies nu ook geitenvlees, dat is hip op het ogenblik.’’ Supermarktketen Plus introduceert deze maand onder de merknaam Gijs een compleet assortiment geitenzuivel, zoals geitenmelk, -karnemelk en -yoghurt. Volgens de verenigde geitenhouders is dit een eerste stap op weg naar meer initiatieven.  Voorzitter Van de Ven: ''Het is een verheugende ontwikkeling." "Een bedrijf als Albert Heijn kan niet achterblijven. Die heeft met al zijn recepten geitenkaas populair gemaakt in Nederland.’’

Door: NU.nl/Gerard den Elt

Geiten en stal blijven koel met water

Het lijkt een ongeschreven regel: bij warm weer gaat de melkproductie achteruit.

Het koel houden van de stal en daarmee de dieren in een langdurige periode van hoge temperaturen, is geen makkie. Geitenhouders Harm en Ankie van der Veen en Marien van Voorthuijsen verkleinen de productiedip door de stallucht te koelen met water.

Lees het complete artikel in PDF uit het blad Geitenhouderij.

Geitenmelk net zo goed als moedermelk

BAARN - Geitenmelk is goed voor de gezondheid. De melk bevat zelfs zoveel goede voedingsstoffen dat het te vergelijken is met moedermelk, zo concluderen Spaanse onderzoekers.

Naast deze goede voedingstoffen, vond het onderzoeksteam van de Universiteit van Grenada ook dat geitenmelk juist minder van de voedingsstof bevat die verantwoordelijk is voor koemelkallergie.
Dit maakt geitenmelk hypoallergeen. Koolhydraten

Ook bevat geitenmelk veel oligosachariden: meervoudige koolhydraten. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daardoor optreden als prebioticum. Ze ondersteunen de ontwikkeling van de probiotische flora in de darm, deze gaan de strijd aan met ziekmakende bacteriën. 

Net als moedermelk, bevat geitenmelk ook minder lactose dan koemelk. Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak wel geitenmelk drinken. Daarbij is geitenmelk, door kleinere cellen, ook makkelijker te verteren dan koemelk. Vetzuren

GeitenmelkHet essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet. 

De onderzoekers concludeerden ook dat het vet in geitenmelk het totale cholesterol verlaagt en behoudt normale vetniveaus elders in het lichaam. Dit maakt geitenmelk een goede voedingskeuze bij het voorkomen van hartziekten. Mineralen

Tot slot wijzen de Spaanse onderzoekers erop dat geitenmelk ook rijk is aan mineralen, zoals calcium en fosfor. Het bevat daarnaast ook meer zink en selenium dan koemelk.

Triple-A-paringssysteem bij de geit

Meer uniformiteit in de veestapel, een lange levensduur en het liefst (nog) meer melk. Dat zijn voor geitenhouder Erik Fokker uit Zalk de redenen om zijn beste geiten te laten analyseren volgens het Triple-A- paringssysteem. Veel koeienboeren werken er al mee; Fokker is nu een van de eerste geitenmelkers in Nederland die Triple-A toepast bij geiten. 

Lees hier het hele artikel in een PDF-bestand.

Moedergeit vergeet haar kinderen niet

AMSTERDAM - Een geit vergeet het stemgeluid van haar kinderen niet, zelfs na een jaar van hen gescheiden te zijn. In een paper gepubliceerd in het tijdschriftProceedings of the Royal Society Bbeschrijven de Britse wetenschappers Briefer en McElligott van de Queen Mary’s School of Biological and Chemical Sciences hun bevindingen.

Op lange afstand herkennen ouders hun nakomelingen vooral door stemherkenning, wat cruciaal is voor de overlevingskansen van het kroost. Omdat bij het ouder worden de stem verandert, moet de moeder die veranderde stem ook leren herkennen.

Gemekker

Omdat het lastig is om dezelfde individuen enkele jaren te volgen, is het niet duidelijk hoe lang dit stemgeheugen blijft bestaan. De onderzoekers testten het stemgeheugen door het gemekker van vijf weken jonge geitjes op te nemen en ditzelfde gemekker twaalf tot achttien maanden later weer af te spelen bij de moeders. Wat bleek: de geiten waren in staat de stemgeluiden van de vijf weken oude geitjes ook een jaar later nog te herkennen als hun eigen jongen. De studie laat zien dat de dieren in ieder geval hun sociaal belangrijke partners langer herinneren.

Voortplanten

Het gedrag kan geiten helpen een sociale relatie te onderhouden met de dochter-geiten. Mogelijk zorgt het er ook voor dat de geiten zich niet voortplanten met hun eigen zoons, de bokjes, als die geslachtsrijp zijn.

Het herkennen van sociale partners over een langer tijdsbestek is belangrijk voor het onderhouden van relaties in groepen. Dit kan van belang zijn voor soorten die leven in complexe samenlevingen, die lange perioden gescheiden leven, bijvoorbeeld door migratie of winterslaap.

“Kennis van de cognitieve capaciteiten van onze gedomesticeerde dieren is belangrijk voor het welzijn van dieren en het zorgen voor de best mogelijke leefomstandigheden, met name als ze zulke lange herinneringen hebben,” aldus McElligott,

Door: NU.nl/Krijn Soeteman

Consument geeft geitenmelk ruime voldoende

BAARN - Consumenten die kiezen voor geiten- of schapenzuivel doen dat niet alleen om gezondheidsredenen. Ook de smaak en het biologische aspect spelen een rol. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research centre.

GeitenstalHet Landbouw-Economisch Instituut van de Wageningse universiteit vroeg 301 mensen naar hun mening over geiten- en schapenzuivel. 60 procent gaf producten van geitenzuivel een dikke voldoende (zeven of hoger). De meesten associëren schapenzuivel met 'moeilijk verkrijgbaar', 'kleinschalige productie', 'goed voor iemand met koemelkallergie', 'ambachtelijk' en 'biologisch'. 

Voor een deel van consumenten is het biologische aspect is van meerwaarde. Die meerwaarde zit vooral in de vriendelijkheid voor het dier of het milieu,- of een combinatie hiervan.

Persoonlijk contact

Huidige gebruikers van geiten- en/of schapenzuivelproducten zijn nieuwsgierige mensen en vinden eten leuk. Zij doen niet alleen in de supermarkt hun boodschappen. Zij zijn ook te vinden op locaties met meer ruimte voor persoonlijk contact, zoals de kaaswinkel, de markt of een boerderijwinkel.

 Niet alleen mensen met een koemelkallergie kopen alternatieven voor koemelk. Consumenten kiezen vooral voor producten van geiten- of schapenzuivel vanwege de smaak en variatiemogelijkheden.

Bron: Nu.nl

Grasrand